Consortium Blue O’pen wint PPS-aanbesteding ontwikkelingsproject Blue Gate Antwerp

  • NV Blue Gate Antwerp kiest voor consortium rond DEME en Bopro
  • PPS voor sanering, herontwikkeling en commercialisering site Petroleum Zuid
  • Nieuwe toplocatie langs Schelde voor eco-innovatieve ondernemingen

ANTWERPEN – Het stadsbestuur van Antwerpen, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) hebben het consortium Blue O’pen aangeduid voor de sanering, herontwikkeling én commercialisering van de historisch zwaar vervuilde zone Petroleum Zuid. Het consortium rond de waterbouwkundige en milieugroep DEME en vastgoed- en duurzaamheidsspecialist Bopro treedt toe tot een publiek-private samenwerking (PPS) die de laatste stadskanker aan de Antwerpse zuidrand omvormt tot een toplocatie voor innovatieve bedrijven.

Blue Gate Antwerp is een brownfield langs de Schelde die herontwikkeld wordt tot een hoogwaardige en watergebonden bedrijvenzone. Het braakliggende terrein van 63 ha situeert zich tussen het nieuwe Antwerpse gerechthof en de Hobokense Polder, vlakbij Antwerpen Zuid.

Na de oprichting van de publiek-private samenwerking zal het consortium Blue O’pen starten met de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp. DEME Environmental Contractors (DEC), een milieudochter van de DEME, wil in 2016 het bodemonderzoek voltooien en de nodige vergunningen aanvragen om vanaf volgend jaar te beginnen met de sanering.

Op de historisch zwaar vervuilde site zullen diverse types van verontreiniging worden aangepakt zoals minerale oliën, PAK’s en zware metalen. Tegelijk zal Dredging International (DI), een andere DEME dochter, starten met de infrastructuurwerken voor de nieuwe bedrijvenzone waarbij het terrein wordt opgehoogd.

Alain Bernard, CEO DEME: “DEME is een pioniersbedrijf zowel in de bronwfieldaanpak als de PPS-formule. Deze nieuwe samenwerking past in DEME’s sterke samenwerkingsstrategie waarbij we met onze partners zoeken naar een evenwichtige relatie bij de aanpak van complexe projecten. Blue Gate Antwerp is voor DEME een topreferentie op de thuismarkt die onze internationaal gerichte organisatie bevestigt als een betrouwbare en ervaren partij en een belangrijke aanbeveling is naar internationale klanten”.

Parallel met de sanerings- en infrastructuurwerken start consortiumpartner Bopro met de duurzaamheidsregie en de vermarkting van Blue Gate Antwerp. De logistieke zone is intussen volledig ingevuld door drie ondernemingen: Van Moer Stevedoring, Montea en CityDepot.

Peter Garré, CEO Bopro:  “Blue Gate Antwerp is ook voor Bopro een prioritair dossier dat aansluit op onze visie van duurzaam ondernemen in de bouw- en vastgoedsector. In de vermarkting zoeken we bedrijven die de ambities rond energie-efficiëntie, mobiliteit en cradle-to-cradle aanpak zien als een aanvulling op de realisatie van hun eigen bedrijfsstrategie en kan leiden naar groei én een CO2 neutrale economische activiteit”.

Het consortium Blue O’pen gelooft dat door de ligging en de duurzame en innovatieve ambities Blue Gate Antwerp zal uitgroeien tot een voorbeeld van het bedrijventerrein van de toekomst.

De publiek-private samenwerking wordt in maart voorgesteld op de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.

Info

Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com

Situering Blue Gate Antwerp

Luchtfoto Blue Gate Antwerp

Over DEME

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME is een internationale marktleider voor complexe waterbouwwerken.

Gedreven door een aantal wereldwijde uitdagingen (stijgende zeespiegel – schaarste van natuurlijke grondstoffen – toenemende energievraag – terugdringing van CO2-uitstoot – verontreiniging van onze waterlopen en bodems) is DEME van een louter bagger- en landwinningsbedrijf uitgegroeid tot een multidisciplinaire en innovatieve waterbouw- en milieugroep die wereldwijd actief is.

Voortbouwend op 170 jaar ervaring en knowhow is DEME intussen organisch gegroeid in een reeks aanverwante sectoren, zoals de financiering van waterbouw- en milieuprojecten, het uitvoeren van complexe waterbouwprojecten in EPC-verband, inclusief civiele werken, de ontwikkeling en bouw van hernieuwbare energieprojecten, de dienstverlening aan de olie-, gas- en energiesector, het saneren en recycleren van vervuilde grond en slib, het winnen van marine grondstoffen (granulaten en mineralen) enz…

Dankzij een geïntegreerde bedrijfsstructuur profileert DEME zich sterk als een ‘global solutions provider’ die klanten totaaloplossingen aanbiedt. DEME beschikt over de meest moderne, hoogtechnologische en veelzijdige vloot.

DEME is in België uitgeroepen tot ‘Onderneming van het Jaar 2015’ en telt wereldwijd 4600 medewerkers. In 2014 realiseerde de Groep een omzet van 2,6 miljard euro.

www.deme-group.com

Over Bopro

Bopro is in dertig jaar uitgegroeid tot een solied, gerenommeerd bedrijf gespecialiseerd in Management & Consultancy dienstverlening met betrekking tot vastgoed, bouw en huisvesting.

Als marktleider in België en één van de stichtende leden van de RLB EuroAlliance, zijn wij uw onafhankelijke bouw- en vastgoed Manager & Consultant “regulated by RICS”.

Onze ‘whole-of-life’ benadering omvat alle aspecten, van de investeringsbeslissing over de verdere ontwikkeling tot en met de gebruiksfase, voor zowel de private als de publieke markt.

Onze groep van medewerkers vormt de hoeksteen van ons succes. Onze multifunctionele en door talentvolle organisatie is gestoeld op een intensief doorgedreven competentiemanagement en voortdurende kennisuitwisseling om een totale, innovatieve en kwalitatieve dienstverlening te garanderen.

Ons uiteindelijk doel is het creëren van meerwaarde in de breedst mogelijke zin waarbij wij streven naar de meest optimale economische, sociale en ecologische balans. Onze aanpak om bouw- en vastgoedprocessen te managen, faciliteert uw verantwoorde en duurzame ontwikkeling.

Bopro is actief in de vastgoed- en bouwsector en treedt op voor end users, overheden, zorginstellingen, investeerders, promotoren en ontwikkelaars.

www.bopro.be