Bouw Earth Simulation Lab start in het najaar

Komend najaar wordt gestart met de ombouw van het voormalig Robert J. van de Graafflaboratorium in Utrecht tot Earth Simulation Lab. Aan het renovatieontwerp van Barcode Architects en ABT is door de Dutch Green Building Council de duurzaamheidskwalificatie BREEAM Excellent toegekend. In het inmiddels gestripte en gesaneerde gebouw komen twee departementen van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Het ontwerp voor de transformatie van het betonnen gebouw scoort 76 procent op de BREEAM-schaal, oftewel vier van de vijf sterren. In het ontwerp is een tweede-huidgevel opgenomen, waarvan de binnenwand bestaat uit aluminium kozijnen met daarin HR++-glas.

De buitenwand bestaat uit enkelglas en lichtblauwe betonpanelen ingelegd met stroken roestvrij staal, die de Nederlandse delta uitbeelden. Op die manier wordt verwezen naar de functie van het gebouw, waarin de departementen Aardwetenschappen en Fysische Geografie worden opgenomen.

In totaal krijgen zo’n veertig onderzoekers een vaste plek in het gebouw. Daarnaast worden flexplekken gerealiseerd voor medewerkers van onderzoek dat wordt uitgevoerd in een van de laboratoria. Behalve labs komen er kantoren werkplaatsen in het gebouw.

Omdat er laboratoria in het Earth Simulation Lab worden opgenomen, is er een bespoke-traject doorlopen, met duurzaamheidseisen op maat. Door intensief contact met de toekomstige gebruikers is het ontwerp ook optimaal op hun wensen en behoeften afgestemd.

Naar verwachting wordt het gebouw eind volgend jaar opgeleverd en in de loop van 2018 in gebruik genomen.

Bron: Architectenweb