Waarom ‘t Groen Kwartier goud won op de RES Awards 2018

De woonbuurt ’t Groen Kwartier, de herontwikkeling van het voormalig militair hospitaal in Antwerpen, heeft gisteren goud gewonnen op de RES Awards. RES reikt deze prijzen voor de eerste keer uit, om uitmuntendheid bij vastgoedontwikkelingen te bekronen.

’t Groen Kwartier, zoals de voormalige militaire site tussen de Lange Leemstraat, Marialei en Boomgaardstraat werd gedoopt, won goud in de categorie ‘Beste woonproject’

Een geslaagde mix van patrimonium, natuur, en duurzaamheid

De jury van de RES Awards was onder de indruk van de herwaardering van waardevol erfgoed op een innoverende manier. De jury wees op de sterke invulling van historisch erfgoed naar hedendaagse woonnoden, rekening houdend met de grote beperkingen qua ruimtelijk ordening. Het project ligt volgens de jury perfect in lijn met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV).

Aldus de jury: “Het betreft een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen en voor duurzaamheid. Er werden heel comfortabele fietsverbindingen voorzien en de wagen werd uit het project verbannen!”

Wouter Coucke, directeur ontwikkeling bij Vanhaerents: “2008 startten Matexi en Vanhaerents samen dit project met de eerste bouwwerken, deze werden afgerond eind 2017. Met de RES Awards plaatsen we nu de kers op de taart en het bevestigt bovendien de kracht van onze gezamenlijke visie op stadsontwikkeling.”

Van stadskanker tot award

Het ‘Krijgsgasthuis’, het latere Militair Hospitaal, dateert van 1899. In 1993 vertrok de laatste militair en begon de verloedering van de gebouwen. Om die stadskanker te genezen, ontwikkelde het stadsbestuur in 2005 plannen om de terreinen om te bouwen tot een nieuwe woonbuurt. Vanhaerents development, projectontwikkelaar van de Artes Group en buurtonwikkelaar Matexi zijn fier op de realisatie van ‘t Groen kwartier.

In een groene, autovrije oase van bijna 8 ha met een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en gezinswoningen is er plaats voor zo’n 400 gezinnen. In de voormalige kapel van het militair hospitaal opende topchef Sergio Herman restaurant ‘The Jane’. Een kleinschalig hotel in het voormalige klooster opent dit jaar de deuren. Het hele domein met meer dan 350 bomen zorgt voor een rust- en ruimtegevoel midden in de drukke stad. De slogan ‘Wonen op den binnenste buiten’ kan men hier dus vrij letterlijk nemen.

Een geslaagde mix van patrimonium, natuur, en duurzaamheid

De jury van de RES Awards was onder de indruk van de herwaardering van waardevol erfgoed op een innoverende manier. De jury wees op de sterke invulling van historisch erfgoed naar hedendaagse woonnoden, rekening houdend met de grote beperkingen qua ruimtelijk ordening. Het project ligt volgens de jury perfect in lijn met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV).

Aldus de jury: “Het betreft een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen en voor duurzaamheid. Er werden heel comfortabele fietsverbindingen voorzien en de wagen werd uit het project verbannen!”

Wouter Coucke, directeur ontwikkeling bij Vanhaerents: “2008 startten Matexi en Vanhaerents samen dit project met de eerste bouwwerken, deze werden afgerond eind 2017. Met de RES Awards plaatsen we nu de kers op de taart en het bevestigt bovendien de kracht van onze gezamenlijke visie op stadsontwikkeling.”

Internationaal toonaangevend project

Niet alleen de jury bestempelt het project als een “perfect voorbeeld van stedelijke uitbreiding”. Philip Rubbens, projectontwikkelaar bij Matexi in Antwerpen, vertelt: “Professionals uit heel Europa zien onze site als voorbeeld van een geslaagde stadsontwikkeling. We hebben een buurt gecreëerd die inspireert om samen méér van het leven te maken. Met deze award wordt onze visie op buurten nogmaals bevestigd.”

Voor de herontwikkeling van de site sloegen Vanhaerents en buurtontwikkelaar Matexi de handen in elkaar. Ze deden beroep op architecten Beel&Achtergael, 360 Architecten en Collectief Noord. Ook Piet Boon, Vincent van Duysen en Anversa werkten mee aan het project. De groene oase werd vormgegeven door de Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne.

Het laatste monument op de site dat nu nog te koop staat, is het Poortgebouw: dé ingang van ‘’t Groen Kwartier’.

Bron: Matexi