Limburgse bedrijven stap verder in transformatie naar ’Slimme Logistiek’

Limburgse bedrijven stap verder in transformatie naar ’Slimme Logistiek’

UHasselt, hogeschool PXL, POM Limburg en het Logistiek Platform Limburg hebben met middelen vanuit SALK, intensief de logistieke en bedrijfsprocessen in Limburgse bedrijven geoptimaliseerd.

In 2014 bundelden het Instituut voor de Mobiliteit (IMOB), de onderzoeksgroep Logistiek van de UHasselt, het expertisecentrum Log-IC van de hogeschool PXL, het Logistiek Platform Limburg en POM Limburg de krachten om Limburgse bedrijven met een fysieke supply chain te ondersteunen bij het optimaliseren en innoveren van hun bedrijfsprocessen.

De focus lag daarbij op de digitale transformatie, kortweg de ’logistiek van de toekomst’. Het project kreeg de naam ‘Smart Logistics Limburg’ en werd via het SALK met 1,1 miljoen euro ondersteund door de Vlaamse regering. De resultaten van het driejarig project werden zopas bekend gemaakt.

Gedeputeerde en POM-voorzitter Erik Gerits: “De logistieke sector kreeg een prominente plaats in het SALK, mede gezien de sterke logistieke troeven waarover onze provincie beschikt. Met de herbestemming van de voormalige Ford-site in Genk zal logistiek nog belangrijker worden voor het economisch weefsel in Limburg. Een sterk innovatief vermogen door samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (triple helix) is onontbeerlijk voor een verdere groei van de sector in Limburg.”

Uit contacten met 600 bedrijven bleek vooral dat KMO’s over veel informatie en ondersteunende software-systemen beschikken, maar vaak niet weten hoe die systemen optimaal ingezet kunnen worden om hun logistieke processen te verbeteren of optimaliseren.

Bart Carlens, onderzoekshoofd PXL Log-IC: “De software ‘Enterprise Resource Planning (ERP)’ brengt alle logistieke, financiële en administratieve gegevens onder in één geïntegreerd systeem doorheen de goederenbeweging en de administratieve registratie en afwikkeling daarvan. Bedrijven die we bijgestaan hebben, via onze hands-on en laagdrempelige aanpak, met de implementatie van het systeem op hun werkvloer, zagen op korte tijd de efficiëntie van hun bedrijfsprocessen aanzienlijk verbeteren.”

Sven Castro, algemeen directeur van één van de deelnemende bedrijven Boflex: “De overstap naar een gestructureerd en goed opgezet ERP-software systeem kan je het best vergelijken met een overstap naar een hypermoderne bolide, nadat je jarenlang met een nostalgische deux chevaux hebt gereden. Het is sneller, comfortabeler en efficiënter. Dankzij dit project hebben we de stap gezet om de software te implementeren.”

Gezien het toenemende belang van digitalisering in zowat elke sector van de geglobaliseerde economie, blijven de projectpartners ook in de komende jaren bedrijven hierin met raad en daad bijstaan.

Bron: engineeringnet.be