Argenta’s nieuwe campus wordt een dorp in een stad

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep krijgt een nieuwe en ruimere hoofdzetel in Antwerpen. De holding Investar van de familie Van Rompuy investeert in een forse uitbreiding die aansluit bij de historische vestiging van de Argenta Groep aan de Belgiëlei. Het nieuwe project omvat meerdere gebouwen tussen de Belgiëlei, de Lamorinièrestraat en de Van Diepenbeekstraat. Argenta’s nieuwe hoofdzetel zal 35.000 vierkante meter kantoren beslaan waar tegen 2021 in totaal potentieel 1.400 medewerkers een onderkomen kunnen vinden. 

Argenta vierde in 2016 zijn 60ste verjaardag. De kleine financieringsmaatschappij die in 1956 werd opgericht door Karel Van Rompuy, groeide uit tot de op vier na grootste bankverzekeraar van België met meer dan 1,6 miljoen particuliere klanten. Het is nog steeds een onafhankelijke bank- en verzekeringsgroep, voor 87 % in handen van de holding Investar van de familie Van Rompuy en voor 13 % in handen van kantoorhouders, medewerkers en klanten als coöperatieve aandeelhouders.

Langetermijnengagement 

Van bij de start heeft de familie Van Rompuy geïnvesteerd vanuit een langetermijnperspectief. Jozef Lievens, voorzitter Investar: “Het traject dat Argenta sinds 1956 heeft afgelegd, getuigt van
ondernemerschap, visie en geloof in de toekomst. Ook vandaag kijken de aandeelhouders met vertrouwen vooruit. We willen een bankverzekeraar zijn die ook in het digitale tijdperk volop zijn rol speelt. Om onze werking daarop af te stemmen, heeft Investar besloten te investeren en als bouwheer op te treden voor een nieuw en ruimer hoofdkantoor voor de Argenta Groep. Uiteraard is dit een bevestiging van ons engagement op lange termijn.”

Samen met de directie van Argenta hebben de aandeelhouders alle mogelijke pistes bekeken voor een nieuwe hoofdzetel in of rond Antwerpen, de bakermat van de groep. Uiteindelijk werd na een grondige studie beslist om uit te breiden naast de bestaande kantoren. “Enerzijds boden zich mogelijkheden aan om aanpalende gronden te verwerven tussen de Belgiëlei, de Lamorinièrestraat en de Van Diepenbeeckstraat. Anderzijds betekent het ook dat we voortbouwen op onze lange historiek aan de Belgiëlei, waar hetallereerste kantoor van bij het begin gevestigd was”, aldus Jozef Lievens.

In het kader van een ruimtelijk masterplan, ontwikkeld door Architecten E. Lenders & Partners, zal een nieuwe campus verrijzen met 35.000 vierkante meter kantooroppervlakte en zo’n 7.000 vierkante meter pleinen en buitenruimte. De eerste spadesteek voor de nieuwe hoofdzetel wordt op maandagavond 6 november gegeven door burgemeester Bart De Wever. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en zullen volledig klaar zijn in 2021. De totale investering in kantoren, ontmoetingscentrum, ondergrondse parkeergaragages en pleinen zal uiteindelijk 110 miljoen euro bedragen.

Het nieuwe werken

Voor Argenta is dit een belangrijke stap in zijn toekomststrategie. CEO Marc Lauwers: “Onze huidige hoofdzetel is door de groei van het bedrijf uit zijn voegen gebarsten waardoor onze medewerkers vandaag over meerdere sites verspreid zitten. Dit bouwproject geeft ons de gelegenheid om alle medewerkers terug samen te brengen op één campus. We krijgen daarenboven een hedendaagse, aangename werkomgeving met veel aandacht voor ontmoetingsplekken, licht en groen.”

“Bovendien kadert dit ook in onze filosofie om ‘het nieuwe werken’ te faciliteren. We willen in de toekomst flexibeler gaan werken om zo onze klanten en kantoorhouders nog beter van dienst te zijn,” aldus Marc Lauwers. “Dat we centraal in de stad blijven, betekent ook dat onze hoofdzetel vlot en makkelijk bereikbaar blijft met openbaar vervoer en met de fiets voor wie minder ver woont. Net daarom komen er ook meer faciliteiten voor fietsers in de nieuwe gebouwen.”

Het nieuwe gebouw is een ontwerp van Architecten E. Lenders & Partners. Architect Greet Draulans: “De nieuwe hoofdzetel bevindt zich pal in het stedelijke weefsel. We kozen voor een vloeiende integratie in de omgeving, zowel wat de bouwhoogte als de uitstraling betreft, met respect voor de buurt. Door de eigenheid van de buurt en van Argenta te combineren ontstaat een gezonde omgeving die werken en wonen met elkaar verbindt en die lucht, licht en groen een kans geeft. De nieuwe campus wordt een soort dorp in de stad, met twee werkzones die door pleinen, groen en de openbare ruimte met elkaar worden verbonden.

Zoals het hoort is er ook gekozen voor duurzaamheid, energiezuinig bouwen met verantwoorde materialen. “Om de energetische voetafdruk van de nieuwe hoofdzetel verder te beperken, wordt onder het gebouw een netwerk van leidingen aangebracht tot een diepte van 150 meter. Hierdoor wordt de bodem onder het gebouw een enorme energiebuffer. In de winter zal deze buffer als warmtebron dienen, in de zomer als koude bron”, besluit Greet Draulans.

Omkadering van de eerstespadesteek in samenwerking met Piazza dell’Arte

Om het belang van deze werken voor Argenta en het feestelijk karakter te onderlijnen, en om ook de omwonenden te betrekken, werd een klein stukje van de bouwsite omgetoverd tot een kunstlabo in samenwerking met Piazza dell’Arte en de leerlingen van het nabijgelegen Stedelijk Lyceum Quellin.

Bron: Argenta