Reynaers Aluminium laat onderzoek uitvoeren over woonkwaliteit

DUFFEL – Naar aanleiding van Batibouw heeft Reynaers Aluminium een onderzoek laten uitvoeren naar hoe Belgen hun woonkwaliteit ervaren. Uit de resultaten blijkt dat vooral jonge Belgen hier nogal een sombere kijk op hebben. Ze vrezen ook voor negatieve gevolgen van de aangekondigde betonstop. Uit de studie van Reynaers Aluminium, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX, blijkt dat een kwart van de Belgen niet gelukkig is met de woon- en leefkwaliteit van zijn of haar buurt. 1 op 3 zag die er de voorbije jaren ook op achteruitgaan.

Heel wat Belgen (38%) vrezen dat hun buurt ook in de toekomst achteruit zal gaan. Het noorden (46%) van het land is hierover pessimistischer dan het zuiden (23%). Een opvallend aspect van dit pessimisme over de toekomst van onze leefomgeving is dat ruim 40% van de Belgen jonger dan 34 jaar de betonstop als belangrijke reden opgeeft.

Maar meer nog liggen de Belgen wakker van de impact van de hoge energiekosten (84%), mobiliteitsproblemen (80%), verdwijnende groene ruimtes (78%) en stijgende woningprijzen (72%) op de kwaliteit van hun woonomgeving.

Paradox
“Er is een paradox tussen de vrees voor de betonstop en de bezorgdheid over groene ruimte, mobiliteit, energiekost en woningprijzen. Deze pijnpunten wil diezelfde betonstop nu net aanpakken. Ruim 1 op 3 Belgen zegt dat de overheid met deze maatregel niet zorgt voor een betere leefbaarheid van buurten en de woonkwaliteit van de mensen. Er is dus duidelijk nood aan meer informatie en sensibilisering”, aldus Bert Geerinckx, algemeen directeur Reynaers Aluminium Belux.

Heel wat jongere Belgen (44%) zien de voordelen van wonen in de stad. Voor deze groep weegt vooral een betere mobiliteit zwaarder door dan wonen in een groene omgeving. “Dankzij de strenge bouwnormen en isolatienormen voor ramen, deuren en daken blijft de kwaliteit van de bouwmaterialen en gebouwen toenemen. Dit vermindert de ongemakken van dichter op elkaar wonen en heeft een positief effect op de energieconsumptie”, aldus Bert Geerinckx.

Bron: MadeinMechelen