Ondernemersorganisatie heeft ambitieuze innovatieplannen met kerkgebouw

Sofi Van Ussel (c) foto UNIZO Provincie Antwerpen

Antwerpen – De kerk van Sint-Jan Evangelist in Borgerhout, in die buurt beter bekend als De Peperbus, krijgt een andere bestemming. Ondernemersorganisatie UNIZO Provincie Antwerpen zal er na de restauratie en herinrichting van het beschermde gebouw haar kantoren huisvesten. Tegelijkertijd heeft UNIZO de grote ambitie om er met een zogenaamde UNIZONE een volledig nieuw ondernemersproject neer te zetten.

Sofi Van Ussel, directeur UNIZO Provincie Antwerpen: “UNIZO Provincie Antwerpen wil deze opportuniteit van een vrijkomend gebouw in een stedelijke omgeving meer dan 100 % benutten én voor zijn leden/ondernemers, maar absoluut ook voor de directe omgeving, de stad, de provincie en bij uitbreiding voor het hele land én daarbuiten.”

De Peperbus nieuwe stijl
Voor de invulling van het project liet de ondernemersorganisatie zich inspireren door tot de verbeelding sprekende buitenlandse voorbeelden zoals Station F in Parijs, Rockstart in Amsterdam, Space 10 in Kopenhagen en Blue City in Rotterdam.
Caroline Bastiaens, schepen van de stad Antwerpen, licht toe: “Dat onze Peperbus een nieuwe en vernieuwende invulling krijgt, is een belangrijke stap in de realisatie van het Antwerpse parochiekerkenplan dat in oktober 2016 werd goedgekeurd. De kerkraad heeft gekozen voor een nieuwe en zinvolle toekomst voor hun gebouw. Als schepen voor economie ben ik bijzonder blij dat in dit nieuwe project voor de Peperbus ondernemerschap in onze stad centraal staat.”

Zodra het projectvoorstel van UNIZO Provincie Antwerpen groen licht krijgt van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed zal de bisschop van Antwerpen de kerk van Sint-Jan Evangelist onttrekken aan de eredienst met het oog op herbestemming. Daarna kan de kerkfabriek een erfpachtovereenkomst afsluiten met de ondernemersorganisatie.

UNIZO Provincie Antwerpen is met de ondersteuning en begeleiding van de Vlaamse Erfgoedkluis, een rollend fonds in beheer van PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen), van plan om een gedeelte van de Peperbus voor haar eigen kantoren in gebruik te nemen. Dit zal gebeuren na een grondige verbouwing waarvoor eerstdaags een architectenoproep wordt uitgeschreven in nauwe samenwerking met NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen), een geïntegreerde sectororganisatie bij UNIZO.

UNIZONE-concept
De niet benodigde kantoorruimte zal UNIZO op een innovatieve manier invullen met daarbij steeds de filosofie van het “nieuwe werken” in het achterhoofd en vanuit de visie om ondernemerschap als verbindende factor in de maatschappij tastbaar te maken.
De precieze invulling staat nog niet helemaal vast. In elk geval wordt het een laagdrempelige plek waar co-creatie, innovatief ondernemen en toekomstgericht intra- en entrepreneurship centraal staan. Het UNIZONE-concept moet een flexibel gegeven zijn dat zich steeds aanpast aan de nieuwe maatschappelijke tendensen.
In de loop van de volgende weken zal UNIZO Antwerpen de buurt en tal van stakeholders betrekken bij de realisatie.

Bron: MadeinAntwerpen