Steeds minder beslissingen sociale huisvesters vernietigd

De Vlaamse huisvesters (huisvestingsmaatschappijen) zien dat steeds minder van hun beslissingen worden vernietigd door de Vlaamse overheid. In 2017 gebeurde dat slechts vijf maal, in vergelijking met 39 vernietigingen in 2014. “Dit bewijst dat het Vlaamse woonbeleid duidelijker is en het toezicht grondiger verloopt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx.

Alle beslissingen van een sociale huisvestingsmaatschappij kunnen door de dienst Toezicht van Wonen-Vlaanderen worden vernietigd indien zij niet reglementair zijn. Het aantal vernietigingen daalt echter spectaculair. In 2014 werden er nog 39 besluiten afgekeurd. In 2016 waren dat er nog 19 en in 2017 amper vijf. Bovendien werd slechts drie maal beroep aangetekend bij de minister van Wonen Liesbeth Homans.

“Dit is een positieve evolutie”, zo stelt Marc Hendrickx. “Een vernietigde beslissing betekent voor de huisvester dat hij wordt teruggefloten en zijn beleid moet terugdraaien. De vernieuwde aanpak van Toezicht en de verbeterde decreetgeving Wonen werpen hun vruchten af. De huisvesters krijgen meer duidelijkheid en maken zo minder fouten.”

Bron: N-VA