Vastgoedmarkt aan de kust profiteert van herwonnen optimisme

Aan de kust is het altijd een beetje vakantie. Zeker als de zon schijnt en de vastgoedprijzen stijgen. Het vastgoedrapport oogt al veelbelovend. Nu de weergoden nog gunstig stemmen.

” De zeven magere jaren, begonnen in 2008, liggen achter ons. We zijn duidelijk opnieuw vertrokken voor zeven vette jaren.” Peter Taffeiren, de CEO van de projectontwikkelaar POC Partners, is erg opgetogen over de vastgoedmarkt aan de kust. De West-Vlaamse promotor is een gevestigde naam aan de kust, waar hij projecten heeft in Knokke-Heist, De Haan, Oostende, Nieuwpoort en Sint-Idesbald. “2016 was ons tweede beste jaar sinds 1990. Maar dit jaar gaat het nog harder”, zegt Taffeiren.

De cijfers van de notarissen bevestigen die positieve teneur. Het aantal transacties nam in 2016 met 19 procent toe (tegenover 8,2% voor de totale Belgische vastgoedmarkt). Vooral in Middelkerke, Nieuwpoort en De Panne noteerden de notariskantoren grote stijgingen van het aantal vastgoedtransacties, met toenames van meer dan 30 procent. De mediaanprijs van appartementen (nieuwbouw en herverkoop) in het kustgebied klom in 2016 0,9 procent hoger tot 217.000 euro. Met een mediaanprijs van 170.000 euro is Oostende de goedkoopste appartementenmarkt aan de kust (zie tabel Mediaanprijs appartementen 2016). De duurste flats staan traditiegetrouw in Knokke-Heist (375.000 euro). Voor appartementen op de zeedijk tonen de prijsstatistieken een opstoot van 7,3 procent. De mediaanprijs op de zeedijk bedraagt nu 268.200 euro.

Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende voor Trends ook de actuele vraagprijzen voor nieuwbouwappartementen aan de kust. Voor het hele kustgebied bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter 3700 euro (zie tabel Nieuwbouwprijzen). Dat is een stijging van 0,7 procent op jaarbasis.

Veilig aan zee

“Er spelen verschillende fenomenen aan de kust”, analyseert Bart Van Opstal, notaris in Oostende en woordvoerder van notaris.be. “Uiteraard is de aanhoudend lage rente een stimulans, maar dat geldt evengoed voor vastgoed in het binnenland. Specifiek voor de kust zien we een toenemend aantal kopers die hun vastgoedaankoop inpassen in een soort financiële planning op lange termijn. Het appartement doet in eerste instantie dienst als tweede verblijf, maar bij de keuze speelt wel al de intentie om tegen de pensioenleeftijd definitief naar de kust te verhuizen.”

Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling bij Compagnie Het Zoute, bevestigt dat. “Het verlangen om na hun pensionering naar de kust te verhuizen, leeft bij veel mensen”, zegt hij. “Aan de kust heerst altijd een vakantiesfeertje. Maar ze denken ook al aan de volgende generatie. Ze rekenen op een waardestijging. Knokke is een extreem voorbeeld. De prijzen zijn er de voorbije decennia fenomenaal de hoogte ingegaan.” Philippe De Meestere, de CEO van de Compagnie, komt nog even terug op het renteargument. “Door de extreem lage rente vragen veel mensen zich af wat ze met hun geld moeten doen. Waar is het veilig en kunnen ze er ook nog van genieten? Vastgoed aan de kust is dan vaak het antwoord.”

Het internationale terrorisme en het gewijzigde of onzekere politieke klimaat in populaire vakantiebestemmingen als Turkije en Egypte, spelen volgens notaris Bart Van Opstal ook in de kaart van de Belgische kust. “Het toerisme en het tweede verblijf in eigen land profiteren van die onzekerheid”, zegt hij. Dat kregen we ook meermaals te horen tijdens onze tocht langs vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars aan de kust. “Eigen land is plots weer schoon land”, zo omschrijft Peter Taffeiren de trend. “Aan onze kust voelen de mensen zich veilig. De boutade ‘als het mooi weer is, is het nergens beter dan aan de Belgische kust’, horen we weer vaker.”

Lees meer: Trends Knack