IPBUILDING wil woningen laten meegroeien met bewoners

WETTEREN – IPBuilding heeft al meer dan 1.300 intelligente systemen geplaatst die het comfort, de veiligheid of het energieverbruik in een woning optimaliseren. In de context van levensloopbestendig wonen wordt er nu ook ingezet op Smart Assisted Living.

IPBuilding onderzoekt, ontwikkelt en produceert hardware en bijbehorende software om woningen en gebouwen intelligent uit te rusten. “We realiseren smart livingwoonomgevingen waarbij we alle technieken op één digitaal platform combineren”, aldus Michael Van Buggenhout van IPBuilding. “Bewoners kunnen onder andere verlichting, multimedia, zonnewering, en dergelijke vanop een touchscreen in de woning of vanop afstand bedienen.”

Die mogelijkheden worden nu uitgebreid door Smart Assisted Living te integreren. “We kunnen assistentieve technologie toevoegen aan het reeds aanwezige systeem. Bewoners kunnen zo via een knop op een touchscreen of via een hals- of polsband makkelijk contact opnemen met een persoon naar keuze.”

Wijzigende woontrend
Vastgoedexperts voorspellen dat huizen en appartementen in de nabije toekomst meer en meer compact zullen worden. Ook technologie gaat daar een belangrijke rol in spelen. “Projectontwikkelaars kiezen nu al vaker voor het concept van Smart (Assisted) Living”, aldus Kris Pensaert van IPBuilding.

Een trend die zich vooral bij appartementen doorzet. “De meerderheid van de kopers van appartementen zijn ouder dan 50. Deze generatie denkt bewust na over het levensloopbestendige karakter van de nieuwe woonst. Smart livingappartementen zijn dan een interessant gegeven want ze kunnen technologisch meegroeien met de noden en behoeften van haar bewoners.”

Bron: Madeinoostvlaanderen