Innovatiehub The Beacon in Antwerpen

ANTWERPEN – In het voormalige Tolhuis in Antwerpen krijgt The Beacon stilaan vorm. Vanaf september opent de business- en innovatiehub de deuren. Intussen zijn de eerste tien bedrijven, gespecialiseerd in het Internet of Things (IoT), al geselecteerd.

The Beacon wil een broeiplaats zijn voor technologische corporates, innovatieve start-ups, scale-ups en onderzoekers om samen voor industrie, logistiek en smart cities sterke IoT-producten te ontwikkelen. Een jury selecteerde uit de ingezonden kandidaturen de eerste 10 bedrijven die vanaf september deel zullen uitmaken van het unieke ecosysteem:

  • Accelleran werkt aan de mobiele netwerken van de toekomst door radiocellen van software te voorzien om het bereik en de capaciteit van netwerken te vergroten.
  • AKKA is één van de grootste engineering consultancybedrijven van België en specialiseert zich in innovatieve technologieën met een focus op digitalisatie, IoT en smart city-oplossingen.
  • Aloxy ontwikkelt IoT-technologie voor de proces- en chemische industrie om de veiligheid te verhogen, processen te automatiseren en nieuwe inzichten in de productie te verwerven.
  • Citymesh is gespecialiseerd in het uitrollen van grootschalige draadloze netwerken in steden, havens en expohallen. De telecomoperator is de enige in België met een 5G-licentie.
  • Dockflow transformeert traditionele, lineaire supply chains naar dynamische handelsnetwerken.
  • NxtPort wil haven gerelateerde processen en bedrijven efficiënter, veiliger en transparanter maken door data tussen spelers in de supply chain op een veilige manier te delen, te verrijken en relevant te maken.
  • Orange Belgium heeft sinds 2017 een nationale dekking van zijn mobiele IoT-netwerk en lanceerde eerder dit jaar het eerste end-to-end dienstverlening voor zijn klanten.
  • Rombit ontwikkelt totaaloplossingen voor smart cities en industriële ondernemingen en bekijkt welke IoT-producten voor de Antwerpse haven ingezet kunnen worden.
  • Seafar werkt aan technologie om onbemande schepen bij goederentransport via binnenvaart en in het havengebied aan te sturen.
  • Verhaert helpt ondernemingen in hun digitale transformatie door strategieën te ontwikkelen en verschillende types technologieën in nieuwe producten en businessmodellen te integreren.

Deze 10 bedrijven zullen vanaf september, samen met 120 onderzoekers van imec en de Universiteit Antwerpen, hun intrek nemen in The Beacon. Ook Start it @KBC verhuist voor minstens twee jaar naar The Beacon om er jonge start-ups te begeleiden.

Bron: Madeinantwerpen