Zo verkoopt Gent zich aan de retailwereld in Cannes

De Stad Gent is deze week aanwezig op de retail- en winkelbeurs Mapic in Cannes. Eén schepen en vier ambtenaren proberen er grote ketens en investeerders naar Gent te lokken. Daarvoor heeft Gent 35.000 euro geïnvesteerd in een eigen stand, die samen met Antwerpen en acht private firma’s is opgezet.

Mapic is het kleine broertje van ­Mipim, de beurs die burgemeester Daniël Termont in een lastig parket bracht in de Optima-affaire rond Jeroen Piqueur. Mipim gaat over vastgoed. Op Mapic gaat het over winkels en shoppingcentra. Investeerders, projectontwikkelaars en steden van over de hele wereld komen samen met winkelketens die willen uitbreiden om te onderhandelen en deals te sluiten.

Gent is een kleine garnaal op Mapic, waar internationale vastgoedreuzen en ketens de baas zijn. Amerikanen, Fransen en zelfs Iraniërs probeern elkaar te overtreffen met hun projecten. Maar Mapic is een vaste afspraak voor Gent. “En een vruchtbare”, zegt Christophe Peeters (Open Vld), schepen van Middenstand in Gent. Hij is de enige bestuurder die deze week in Cannes is, met een vierkoppige delegatie.
Starbucks

Gent is er met één grote missie: grote ketens en investeerders aantrekken. Als u zich afvraagt waarom de laatste vijf jaar zoveel bekende ketens naar Gent zijn gekomen? Het antwoord: Mapic. Waar in de Benelux komt de nieuwe Victoria’s Secret? Komt Uniqlo naar Gent? Dat is de inzet van de beurs.

Op de Gentse stand worden op een groot scherm beelden getoond van Gent en Antwerpen: van de voetgangerszone, van de Krook, van de nieuwe AS Adventure in de Zonnestraat en, opvallend, van koffiehuis Mokabon naast koffieketen Starbucks. “Gent, waar traditie en vernieuwing samenkomen”, staat erbij.

Lees verder: Nieuwsblad.be