Provincie Antwerpen Vastgoed 2019

Volop ambitieuze Antwerpse vastgoedprojecten

Donderdag 9 mei bent u van harte welkom op de 10e editie van Provincie Antwerpen Vastgoed.

In 1 namiddag kijken we naar actuele marktontwikkelingen en de nieuwste plannen en projecten in de Provincie Antwerpen. U hoort de plannen voor het groenste gebouw van België en de grootste kantoorontwikkeling en duurzaamste woonwijk van Antwerpen op dit moment!

Welke verdere plannen hebben de nieuw gevormde stadsbesturen? Gedeputeerde Luk Lemmens gaat in gesprek met de nieuwe schepenen.

HIGHLIGHTS

  • Actueel overzicht Kantoren- en Woningmarkt
  • Gebiedsontwikkeling: Keerdok- en Eandissite
  • Topgesprek Provincie & Steden
  • Plannen en projecten: Campus West, Minerve, Palazzo Verde
  • Baanbrekend winkelen: case N10

Provincie Antwerpen Vastgoed 2019

PROGRAMMA

Onthaal met netwerklunch

Welkom en inleiding

Onder leiding van de moderator Patrick Lootens, zaakvoerder POLO Architects, kijken we naar de actuele en toekomstige gebiedsontwikkelingen in de Provincie Antwerpen. Het bureau is onder meer architect van projecten Gran Yard, Louise Marie, Campus West, Minerve en de Keerdok-Eandistip.

Overview woningmarkt

Hoe ontwikkelen de diverse woningsegmenten zich in de verschillende gemeenten? Wat zijn de uitdagingen en waar liggen de opportuniteiten? Daniel Buschman, voorzitter CIB Antwerpen, presenteert de tendensen en belangrijkste wijzigingen op de residentiële vastgoedmarkt in de provincie.

Actueel Overzicht Antwerpse kantorenmarkt

De opname van nieuwe kantoren stijgt en zet nieuwe records voor de Stad Antwerpen. Duurzame projecten zijn zeer succesvol en worden verhuurd voor oplevering. De beschikbaarheid van kantoren in de regio neemt daarmee verder af. Ralph Schellen, Head of Office Agency Flanders JLL, geeft een overview van de kantoormarkt en de nieuwe kantoorontwikkelingen in de provincie Antwerpen.

DE PROJECTEN

Grootste kantoorontwikkeling: Campus West

Groep Bouwen realiseert de grootste kantoorontwikkeling van dit moment. Op de voormalige site van Gazet van Antwerpen verrijst tegen 2023 het project Campus West met 66.500 m2 bijkomende kantooroppervlakte. Deze campus wordt na realisatie het tweede grootste kantorenterrein van Antwerpen, na Post X. Patrick Bouwen, CEO Groep Bouwen, presenteert de plannen.

Duurzaamste woonwijk: Minerve

De site van de voormalige Agfa Gevaert-fabriek in Edegem wordt binnenkort de duurzaamste wijk van Antwerpen: Minerve. Tegen 2025 staan er 350 nieuwe woningen, omgeven door 23.500 m2 groen. Ook de voormalige Comet-fabriek in Mechelen ruimt plaats voor de nieuwe duurzame stadswijk Komet ter grootte van 40.000 m2. Nicolas Bearelle, CEO Revive, vertelt over deze residentiële toevoegingen in de provincie Antwerpen.

Break

Groenste gebouw van België: Palazzo Verde

Palazzo Verde, ontworpen door Stefano Boeri, wordt het groenste gebouw van België. De 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten in het project zuiveren samen meer dan 5 ton CO2 per jaar. Dit is slechts een van de vele projecten in de Antwerpse wijk Nieuw-Zuid. Stefan Paeleman, bestuurder van Triple Living, vertelt over dit visionaire project en neemt u mee in de ontwikkeling van Nieuw-Zuid.

GEBIEDSONTWIKKELING

Mechelen: Keerdok- en Eandissite

De Keerdok- en Eandissite is in ontwikkeling. De ontwikkelaarsgroep Kairos/Montreal realiseert het parkeergebouw en 54 woningen; Global Estate Group realiseert op de locatie van de huidige betoncentrale 76 woningen en Mitiska is verantwoordelijk voor het verplaatsen van de huidige baanwinkels naar de lus R6 waardoor er nog eens 345 woningen gerealiseerd kunnen worden. Wim Vandevorst, projectcoördinator Stad Mechelen, presenteert het totale plan voor de in totaal 800 woningen, horeca, winkelen, ontspanning en groen in de nieuwe stadswijk.

Baanbrekend winkelen: case N10 Lier-Aarschot

De case N10 is door minister Joke Schauvliege benoemd tot 1 van de 6 strategische projecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Vlaanderen. Met dit project wil de Provincie Antwerpen de ruimte rondom de N10 herstructureren op basis van een intergemeentelijke visie, om zo de ruimte- en mobiliteitsproblematiek van retail langs de steenweg aan te pakken. Senne Van Hoof, adviseur detailhandel Provincie Antwerpen, spreekt over deze visie en nodigt uit om mee te denken over hoe er nieuwe ruimte geboden kan worden aan de retailsector.

SAMENWERKING PROVINCIE EN STEDEN

Provincie en steden in gesprek

Gedeputeerde Luk Lemmens neemt u mee in de provinciale ambities en de impact van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen op de ruimtelijke invulling. Hij benoemt enkele gezamenlijke uitdagingen en gaat daarover in gesprek met onder andere Els Baeten, schepen RO Stad Turnhout.

Wrap up & Netwerkdrink

Provincie Antwerpen Vastgoed 2019