De winnaars Het Schoonste Gebouw 2017

Architectenwoning Walter Van den Broeck en De Roma mogen zich twee jaar lang ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen noemen. Architectenwoning Walter Van den Broeck wist de vakjury sterk te bekoren. Daarnaast sleepte De Roma meer dan de helft van de publieksstemmen in de wacht. 

* Een jury van experten selecteerde het kleinschalige privé-initiatief Architectenwoning Walter Van den Broeck.
* Maar liefst 8.208 stemmen maakten van De Roma de publiekslieveling.

Met deze prijs wil de stad Antwerpen initiatieven voor het behoud en de herbestemming van panden met erfgoedwaarde belonen. Beide winnaars krijgen elk een prijs van 4.000 euro.

Elk van de 5 kandidaten van de wedstrijd zijn een interessant voorbeeld voor iedereen die inspiratie zoekt om een gebouw te restaureren of renoveren.

Dit waren de 5 kandidaten:

  • Architectenwoning Walter Van den Broeck: Thaliastraat 37 | 2600 Berchem
  • De Grote Robijn: Korte Sint-Annastraat 4 | 2000 Antwerpen
  • De Roma: Turnhoutsebaan 286 | 2140 Borgerhout
  • Pakhuis ’t Glorie: Oranjestraat 54a | 2060 Antwerpen
  • Brouwerij De Koninck: Mechelsesteenweg 291 | 2018 Antwerpen

Vakjuryprijs – Architectenwoning Walter Van den Broeck

De vakjury koos Architectenwoning Walter Van den Broeck als Het Schoonste Gebouw. Architect Walter Van den Broeck ontwierp deze modernistische woning in 1927 voor zijn ouders in combinatie met een appartement en werkruimte voor zichzelf. Architectenbureau Rooilijn overtuigde de juryleden omdat het resoluut koos voor het behoud van de aanwezige erfgoedelementen en voor een toevoeging van nieuwe elementen in de lijn van het oeuvre van Walter Van den Broeck. Met een eenvoudige doorkijk, kreeg het gebouw een ruimtelijkheid die het leefbaar maakt naar hedendaagse normen. Hierdoor vormt het volledige gebouw qua vorm, volumes, materialen en kleuren een zeer harmonieus geheel. Het project verzoent erfgoedwaarde met hedendaags wooncomfort en laat het potentieel van een privéwoning als onroerend erfgoed zien zonder de sfeer van het modernisme weg te stoppen.

Publiekslieveling – De Roma

In het voorjaar reageerden vijftien kandidaten op de oproep die de stad Antwerpen gelanceerd had. Hiervan werden er vijf geselecteerd door de vakjury. Sinds midden augustus kon elke kandidaat campagne voeren om het hart van het publiek voor zich te winnen. De Roma kon maar liefst 8.208 mensen overtuigen van haar restauratieproject.

De Roma werd in 1927 gebouwd als schouwspelzaal met appartementen. Na 20 jaar leegstand brachten vrijwilligers het gebouw in art-decostijl vanaf 2003 weer tot leven dankzij jaren van kleine en grote herstellingswerken. In 2015 volgde een grondige restauratie van de gevels, daken en het interieur van Kinema Roma en de aanpalende appartementen. De Roma is als volksschouwburg uniek in zijn soort. 400 vrijwilligers werken dagelijks mee om de voorstellingen en concerten mogelijk te maken. Hun betrokkenheid is gigantisch waardoor zij vandaag de ambassadeurs zijn van een levend monument. Als bezoeker ervaar je nog steeds de magie en de nostalgie van de majestueuze film- en variétézaal van weleer.

In totaal werden 14.806 stemmen uitgebracht. De top drie gaat naar De Roma met 8.208, Brouwerij De Koninck met 2.600 en De Grote Robijn met 2.355 stemmen. Ook de kleinere projecten wisten heel wat mensen te overtuigen, Pakhuis ‘t Glorie met 1023 en Architectenwoning Walter Van den Broeck met 620 stemmen.

Men kon online een stem uitbrengen, op papier bij de verschillende kandidaten, tijdens de Cultuurmarkt en Open Monumentendag en bij de expostand in de stadsfeestzaal. Tijdens Open Monumentendag konden geïnteresseerden bovendien bij elk van de kandidaten binnen een kijkje nemen.

Bron: https://www.antwerpen.be