Een stationsplein vol schotels van Nendo

Het stationsplein van de stad Tenri in het zuidwesten van Japan is opnieuw ingericht naar een masterplan van Nendo. Het bureau heeft een ontwerp gemaakt op basis van ronde objecten, die aan verschillende functies plaats bieden.

Het plan van Nendo voor het 6.000 m2 grote plein omvat een fietsverhuur, een café, winkels, een informatiekiosk, een speelgebied voor kinderen, een buitenpodium en een ontmoetingsruimte. Met de herinrichting wilde de stad een plek voor evenementen en ontspanning ten behoeve van de lokale gemeenschap creëren. Tegelijk is het een plek om toeristen te ontvangen en informatie te verstrekken.

Cofun
Het stationsplein, dat van Nendo ook de nieuwe naam CoFuFun kreeg, is een landschap met witte, getrapte schotels. De vormen zijn afgeleid van zogeheten cofun, oude Japanse graftombes die in de stedelijke randen van Tenri veel voorkomen. Ze zijn daar, legt Nendo uit, even onmiskenbaar aanwezig als vloeiend verweven met de stedelijke ruimte.

De ringen van de cofun-achtige vormen dienen meerdere functies: zo vormen ze treden, zitmogelijkheden, presentatievlakken in de winkels en een omheining van de speelplaats of het podium. Zo moeten ze de bezoeker uitdagen om het landschap te verkennen en tijd door te brengen op verschillende plekken van het plein.

Lees meer: Architectenweb