BIG breidt school uit in continue beweging

Het Gammel Hellerup Gymnasium is uitgebreid met een gebouw voor kunstopleidingen. Het gebouw is ontworpen door een oud-leerling van de school, Bjarke Ingels, die eerder al een multifunctionele hal voor de school ontwierp.

Het gymnasium dat Ingels ooit bezocht ligt in het Hellerup, een stadje aan de noordrand van Kopenhagen. Tijdens de bouw van de multifunctionele hal die Ingels voor zijn oude school ontwierp, vatte het schoolbestuur het plan op voor een volgend gebouw, gericht op kunstvakken.

Deze uitbreiding is gelegen tussen de multifunctionele hal en de voetbalvelden van de school. BIG heeft met het nieuwe gebouw de sportvelden en het oorspronkelijke schoolgebouw in een continue beweging willen verbinden.

Ondergronds
De multifunctionele hal heeft BIG destijds onder het maaiveld gesitueerd. Het licht golvende dak, waarvan de vorm is afgeleid van de curve van een geworpen handbal, is de binnenplaats van de school.

Ook het gebouw voor de kunstopleidingen is deels ondergronds geplaatst. Daardoor kunnen de studenten via de verzonken multifunctionele hal naar de lokalen, een cafetaria en de hoofdingang op straatniveau wandelen.

Het dak van de nieuwbouw is hellend; als een groen tapijt sluit het aan op de voetbalvelden. Het vormt een informele verblijfsplek met uitzicht op de sportevenementen.

Materialen
Bouwmaterialen en afwerkingen bij de multifunctionele hal en het onderwijsgebouw zijn vergelijkbaar, maar op verschillende wijze toegepast. De hal bestaat uit beton met een houten afwerking, zowel boven- als ondergronds.

Bij de lokalen strekken houten wanden zich uit over de lengte van het gebouw, terwijl de plafonds en vloeren zijn uitgevoerd in zichtbeton. Deze continuïteit in materialen zorgt voor een coherente visuele identiteit voor de school, aldus BIG.

Bron: architectenweb.nl