Zes belangrijkste trends in de logistieke vastgoedmarkt

cbre

CBRE (werelds grootste adviesbureau voor commercieel vastgoed) heeft de zes belangrijkste trends in de logistieke vastgoedmarkt van Europa voor 2014 op een rij gezet.

1. Huurgroei
Een hernieuwde huurgroei zal in 2014 grote invloed hebben op de logistieke sector. Het herstel dat in 2013 is ingezet zal in Europa naar verwachting doorzetten met een groei van het BNP en de industriële productie van 1,3 en 1,5%. Met name in Groot-Brittannië wordt een huurgroei verwacht, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en sommige delen van Centraal en Oost-Europa.

2. Aanhoudende beleggingsdruk
Afgelopen jaar verschoof de focus van beleggers naar bedrijfsruimte en de verwachting is deze ontwikkeling zich in 2014 doorzet. Samenwerking tussen gespecialiseerde belegger-ontwikkelaars en kapitaal van derden, als Sovereign Wealth Funds en overzeese pensioenfondsen, heeft een fors deel van de omzetgroei in 2013 gestut. Men verwacht dat deze ontwikkeling blijft aanhouden. De toenemende interesse van private equity is een andere toenemende trend.

3. Innovatie orderverwerking
De groei van online retailing heeft in 2013 in sommige markten meer dan 40% van de logistieke opname veroorzaakt. Het aantal transacties zal verder blijven stijgen als we de voorspelde dubbelcijferige groeicijfers voor online retailing in de komende vijf jaar als uitgangspunt nemen. Binnen de logistiek verwacht CBRE een toenemende concurrentie die partijen de kans geeft om volumegroei te bewerkstelligen of lokale levercapaciteit te verwerven. Een verdere innovatie van pakketdiensten is te verwachten om betrouwbaar en kosteneffectief te kunnen leveren.

4. Groei van opkomende markten
Verschillende opkomende markten in Oost-Europa en Afrika zullen profiteren van het economisch herstel en het groeiend bestedingsvolume van hun handelspartners. De zes grootste markten in Afrika naar verwachting met circa 4,6% groeien, wat betekent dat de groeiprognoses van deze landen hoog zijn. Voor de Duitse en Engelse markt is dit bijvoorbeeld respectievelijk 1,6% en 2,4%.

5. Focus op efficiency
De verbeteringen in de verbinding tussen West- en Oost-Europa en de groei van industriële productie zullen er in 2014 voor zorgen dat er meer outsourcing plaats zal vinden naar gespecialiseerde logistieke dienstverleners. Men zoekt naar efficiëntie en richt zich voornamelijk op optimaal bereikbare sites en stedelijke locaties waar hoge volumes overgeslagen kunnen worden. Centralisatie van activiteiten en optimaal voorraadbeheer zijn de belangrijkste voordelen van XXL distributiecentra, waar in 2013 de vraag duidelijk naar groeide.

6. Speculatieve nieuwbouw
Dit jaar zijn de omstandigheden klaar voor een hervatting van de ontwikkeling van nieuwe distributiecentra. Behalve built-to-suit ontwikkelingen heeft er in de afgelopen jaren weinig in de logistieke pijplijn gezeten. Door een verbetering van de gebruikersmarkt en toenemende interesse van beleggers zijn ontwikkelaars aangemoedigd om op een toenemend aantal locaties met nieuwe speculatieve ontwikkelingen te beginnen.

Bron: duurzaamvastgoed.com

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress