Woningprijzen 3,5 procent hoger

Woningprijzen 3,5 procent hoger
Woningen in België zijn nog steeds waardevast. Hun prijzen lagen in het tweede kwartaal 3,5 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie bedroeg in diezelfde periode maar 1,91 procent.

In het tweede kwartaal van 2017 bedroeg de jaarlijkse prijsstijging voor nieuwe woningen 2,9 procent.

De prijzen van bestaande woningen stegen snellermet  3,6 procent.

Een en ander blijkt uit de evolutie van een index van vastgoedprijzen die door de Algemene Directie Statistiek van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie elk kwartaal wordt berekend.

De index volgt de prijsveranderingen van nieuwe of bestaande residentiële eigendommen die door gezinnen worden gekocht, hetzij om te verhuren, hetzij om zelf te bewonen. Woningen die zelf worden gebouwd zitten er niet in.

De vastgoedprijsindex meet de prijsevolutie vanuit de veronderstelling dat de kenmerken van het verkochte vastgoed (de grootte van het perceel, het aantal kamers, …) onveranderd blijven.

Deze index meet dus niet, in tegenstelling tot de notarisbarometer, de evolutie van de gemidelde verkoopprijs van vastgoed. De notarissen baseren zich ook op de datum van de ondertekening van de verkoopovereenkomst in plaats van de datum van de registratie van de akte.

Schommelingen

De cijfers van de index kunnen wel sterk schommelen van kwartaal tot kwartaal. In het tweede kwartaal van 2017 bedroeg het jaarlijkse inflatiecijfer voor de vastgoedprijzen 3,5 procent tegenover 5,5 procent in het vorige kwartaal. De gemiddelde inflatie van de vier laatste kwartalen komt uit op 3,5 procent.

De Belgische vastgoedprijsindex daalde in het tweede kwartaal van 2017 zelfs met 0,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Geen verrassing

De stijging van de prijzen met 3,5 procent komt niet echt als een verrassing. De rente blijft zeer laag. De koopkracht van bevolking en vooral het consumentenvertrouwen zijn verbeterd.

Het ratingbureau Standard & Poor’s gaat er van uit dat de woningprijzen in 2017 met 4 procent stijgen.

Bron: https://www.tijd.be

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress