Winkels mogen vaker deuren openen op zondag

Winkels mogen vaker deuren openen op zondag

De federale overheid erkent de Mechelse binnenstad en stationsomgeving als toeristisch centrum. Dat betekent dat de winkels er vaker ’s zondags open kunnen zijn, al zal dat daarom nog niet noodzakelijk het geval zijn.

De erkenning als toeristisch centrum biedt vooral de mogelijkheid om meer koopzondagen te organiseren. “Meer mensen gaan winkelen op zondag en we moeten daar kunnen op inspelen”, zegt schepen van lokale Economie Katleen Den Roover (N-VA).

Of de winkeliers daar wel staan om te springen, om vaker op zondag open te doen? Geert Milis, de voorzitter van de overkoepelende handelsvereniging Mechelen MeeMaken, benadrukt dat de winkels zeker niet ineens vijftien zondagen in een jaar open zullen zijn. “We krijgen wel de kans om er meer open te doen, wat ons toelaat flexibeler te zijn en beter te kunnen concurreren. Zo zaten we dit jaar met de braderie in de knoei omdat er dit jaar drie in plaats van twee koopzondagen zijn in december, wat ons op te veel zondagsopeningen bracht.”

Om in aanmerking te komen als toeristisch centrum, moest de stad voldoen aan bepaalde voorwaarden: het toeristisch onthaal wordt verzekerd, het toerisme dient van essentieel belang te zijn voor de lokale economie en er is een toevloed van toeristen door het bestaan van toeristische attracties. Uit de analyse van Toerisme Vlaanderen, onder de bevoegdheid van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), blijkt dat Mechelen daaraan voldoet. “De aanvraag voor de erkenning gebeurde specifiek voor de binnenstad en de stationsomgeving. Het isin deze zone dat de wisselwerking tussen economie en toerisme het grootst is”, gaat schepen Katleen Den Roover voort.

De schepen vindt de erkenning een goede zaak voor de lokale economie. “Dit zal een extra boost geven aan het toerisme en aan de internationale uitstraling van de stad Mechelen.”

Bron: hln

 

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress