Uplace zwemt ondanks verlies nog steeds in het geld

Bart Verhaeghe, topman van Uplace.

Bart Verhaeghe, topman van Uplace.

Uplace heeft vorig jaar 35 miljoen euro verlies gemaakt en zag zijn negatief eigen vermogen verder zakken naar -17,2 miljoen euro.

Bart Verhaeghe en zijn partners hebben de voorbije twaalf jaar naar eigen zeggen 85 miljoen euro geïnvesteerd in hun megaproject aan de brug van Vilvoorde. Ze zagen nog geen euro opbrengst en weten nog steeds niet wanneer het winkel- en vrijetijdscomplex opent. Sommige critici menen zelfs dat het er niet komt bij gebrek aan vergunningen. Door uitspraken van de Raad van State is de droom om deze zomer met de bouw te beginnen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Komt het project Uplace ook financieel in ademnood? Het neerleggen van de balansen over 2016 geeft enig inzicht in de financiële situatie. Een ding is zeker: Beaver Lakes, zeg maar de Uplace-holding, kan tegen een stootje. Ze had over 2016 een eigen vermogen van liefst 150 miljoen euro. Haar aandeelhouders Bart Verhaeghe (65 procent), Luc Verelst (27 procent) en Jan Van Lancker (8 procent), de CEO van Uplace, maakten fortuin met de uitbouw van Eurinpro, een specialist in logistiek vastgoed die ze in 2006 voor 400 miljoen euro verkochten.

Verlies

Wie enkel naar de cijfers van Uplace NV kijkt, denkt dat het project in nauwe schoentjes zit. Het gecumuleerde verlies bij Uplace NV bedroeg vorig jaar 35 miljoen euro. Daardoor is het negatief eigen vermogen verder gedaald van -7,5 miljoen euro naar -17,2 miljoen euro. De wetgeving voorziet in zo’n geval dat een buitengewone algemene vergadering zich bezint over de haalbaarheid van de continuïteit van de onderneming. Met Beaver Lakes als moederbedrijf is dat maar een formaliteit.

Waarom is er bij Uplace NV maar sprake van een verlies van 35 miljoen euro terwijl volgens Verhaeghe 85 miljoen euro is uitgegeven zonder dat er inkomsten zijn? Dreef de vastgoedontwikkelaar de tussentijdse factuur kunstmatig op om later een stevige schadevergoeding te kunnen eisen als het project geen groen licht krijgt?

Uplace NV is slechts een van de bedrijven onder Beaver Lakes waarin de voorbije jaren kosten zijn gemaakt voor het project in Machelen. De bedrijven zijn samen goed voor een gecumuleerd verlies van 53 miljoen euro. Eigenlijk gaat het om een verlies op het geplande complex van zo’n 63 miljoen euro. Enkele jaren geleden realiseerde Uplace NV een aantal succesvolle projecten in Mechelen (Mechelen Campus en Stephenson). De winst van zo’n 10 miljoen euro op die projecten is in Uplace opgeslokt door de stijgende verliezen op de voorbereiding van het project in Machelen.

Lees meer: De Tijd

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress