Nieuw leven voor Antwerps interbellum-complex

De bureaus Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co verzorgen de renovatie en herinvulling van de Fierenshoven in Antwerpen. Met hun voorstel willen ze het sociale woningcomplex opwaarderen met respect voor de interbellum-architectuur.

De Fierenshoven staat in het centrum van de Sint-Andrieswijk en is gebouwd in 1938-1939 naar een ontwerp van architect Gustaaf Fierens. Het gebouwencomplex was zeer vooruitstrevend op het gebied van modern wooncomfort en gemeenschappelijke voorzieningen.

Het sociale woningcomplex is een van de laatst bewaarde voorbeelden van baksteenmodernisme in Antwerpen. Samen met het tegenoverliggende Tropisch Instituut is de Fierenshoven een voorbeeld van kwaliteitsvolle interbellum-architectuur met een rijke Art Deco-detaillering.

Mix van woningen
Het plan van Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co kwam als winnaar uit een competitie voor de renovatie en herinvulling van het complex. Het wedstrijdontwerp gaat uit van een mix van circa 125 wooneenheden, commerciële ruimtes, een binnenhof met doorkijk naar de straat en collectieve daktuinen.

De nieuwe indeling van de grondplannen laat de bestaande basisstructuur zoveel mogelijk intact . Originele details dragen sterk bij aan de interieurbeleving. De commerciële ruimtes op de begane grond worden zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het binnenhof opengewerkt door middel van dubbelhoge etalages.

Nieuw hoekgebouw
Op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat wordt het huidige hoekgebouw, dat geen onderdeel vormde van de Fierenshoven, afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Het nieuwe pand krijgt een eigen identiteit, maar sluit in proporties, kleur en detaillering nauw aan bij de architectuur van de naastgelegen vleugels. Op het gelijkvloers worden commerciële ruimtes ondergebracht met daarboven riante appartementen op de as van de Geuzestraat.

In hun wedstrijdontwerp voorzien de architecten in groen en dakterrassen op het dak van het Fierensblok. Ze werken met open pergola’s tussen de trapvolumes en een gangpad aan de buitenrand van het dak. Zo ontstaan er twaalf daktuinen, afgezoomd met hagen.

Verwant project
Eerder heeft Molenaar & Co een gelijkaardig project succesvol afgerond: de restauratie en renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam. Dit complex, gebouwd in 1922, is een monument van de volkshuisvesting en is door zijn functie, architectuur, ruimtelijkheid en renovatieproblematiek verwant aan de Fierenshoven. De respectvolle aanpak van het bestaande gebouw, de materialen, kleuren en gevels is ook de houding die gezocht wordt voor de Fierenshoven, aldus de architecten.

“Het wedstrijdontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten getuigt van een grote affectie voor de architectuur van de Fierensblokken”, stelt het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen (AG VESPA), dat de winnaars aanwees. “Verder streven de architecten een duurzame renovatie na waarbij men niet afhankelijk is van dure installaties en complex onderhoud.”

Uitwerking ontwerp
Het ontwerp van de twee Rotterdamse bureaus is gekozen uit dertig inzendingen. Ze starten nu met de uitwerking tot een concreet ontwerp. In maart 2017 moet het definitieve ontwerp van de Fierensblokken worden voorgesteld.

Bron: www.architectenweb.nl

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2018 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress