Montea: ‘Hoge schuldgraad geen probleem’

De vastgoedgroep zag in de eerste jaarhelft de huurinkomsten en nettowinst dalen. De specialist in logistiek vastgoed sust dat de hoge schuldgraad geen probleem is.

Montea, de vastgoedgroep van de familie Dirk De Pauw, de winst per aandeel met ruim 5 procent zakken tot 13 miljoen euro. Per aandeel zakte de netto courante winst, die EPRA-winst wordt genoemd, van 1,45 euro naar 1,31 euro per aandeel. Daarmee zit Montea enkele centen onder de voorspelling van Degroof Petercam (1,36 euro per aandeel).

De specialist in logistiek vastgoed in België, Nederland en Frankrijk, zag de huurinkomsten dalen door de verkoop van enkele panden in Frankrijk. Die werden nog niet gecompenseerd door inkomsten uit nieuwe sites zoals een distributiecentrum voor Metro in Willebroek en een groot complex voor DHL op Brussels Airport. Montea verwierf ook enkele nieuwe sites in Frankrijk.

Dankzij de nieuwe overnames steeg de reële waarde van de vastgoedportefeuille met 11 procent tot 617 miljoen euro. Daarmee zit de groep naar eigen zeggen op schema om de vastgoedportefeuille te doen toenemen tot 650 miljoen euro.

Schuldgraad
De keerzijde van de investeringen is wel dat de schuldgraad is gestegen tot 56,9 procent, een van de hoogste niveaus van de laatste jaren. Veel ruimte voor nieuwe projecten lijkt er dan niet meer te zijn, vermits de groep met zijn banken heeft afgesproken dat de schuldgraad niet boven de 60 procent mag stijgen. Montea moet immers ook rekening houden met mogelijke dalingen van de reële waarde van zijn vastgoedportefeuille.

Maar ceo Jo De Wolf maakt zich geen zorgen en zegt dat de huidige schuldgraad nog een voldoende buffer biedt om mogelijke negatieve variaties op de eigen portefeuille op te vangen. Hij ziet nog een investeringspotentieel van meer dan 50 miljoen euro.

Montea ziet de schuldgraad tegen het einde van het jaar nog verder oplopen, maar benadrukt ook dat er er op zal toezien dat de schuldgraad niet boven de 60 procent zal uitkomen. Hij zegt ook dat er geen bijkomende maatregelen nodig zijn ‘op basis van de geplande wijzing in samenstelling van de vastgoedportefeuille en de evolutie van het eigen vermogen’. Daarmee lijkt De Wolf de boot van een  nieuwe kapitaalronde voorlopig af te willen houden.

Bron: De Tijd

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress