Groen licht voor Uplace

uplace

De Vlaamse regering geeft haar fiat voor de komst van het winkelcomplex Uplace in Machelen. Er steekt ook kritiek op, en die van Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) klinkt het scherpst.

De Vlaamse excellenties gaven na een ultieme vergadering groen licht aan de ruimtelijke plannen voor het gebied Vilvoorde-Machelen. Die beslissing was dringend nodig, want woensdag verviel de deadline voor de aangepaste ruimtelijke plannen voor de noordrand van Brussel.

Uplace maakt een belangrijk deel uit van die ruimtelijke plannen. Ondernemer Bart Verhaeghe wil in Machelen een belevingscentrum neerpoten met onder meer 55.000 m² netto winkelruimte. De Vlaamse regering komt in haar beslissing van vandaag tegemoet aan de bezwaren die de Raad van State in juni vorig jaar formuleerde. De ruimtelijke plannen werden toen geschorst omdat de voorziene mobiliteitsmaatregelen onvoldoende waren.

Mobiliteitsdruk

De Vlaamse regering doet dan ook een ingreep om de mobiliteitsdruk op de regio te verlichten. Ze schroeft het aandeel winkelruimte in de regio met een derde terug. Die maatregel heeft evenwel geen impact op Uplace zelf. Het belevingscentrum behoudt de aan haar beloofde winkelruimte van 55.000 m². Ook het aantal kantoren in de regio gaat omlaag. Tot slot vraagt  de Vlaamse regering ook nog extra garanties op het vlak van openbaar vervoer.

Een van die voorwaarden is de bouw van een GEN-treinstation. Dat kan tellen als een zware eis, want het Gewestelijk Expressnet (GEN), dat de omgeving van Brussel en de hoofdstad zelf beter met elkaar moet verbinden, heeft geld tekort en loopt om die reden forse vertraging op. De gewestregeringen, waaronder de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a), maakten eerder al duidelijk aan de federale regering dat er meer geld naar het GEN-project moet.

Rechtszekerheid

Met de beslissing kiest de Vlaamse regering in zekere mate voor rechtszekerheid voor ondernemers. In 2009 sloot de Vlaamse overheid een overeenkomst met Uplace voor de ontwikkeling van de zwaar vervuilde terreinen in Machelen. Achteraf kreeg die overeenkomst nog kopwind, omdat de Vlaamse regering teveel rechter en partij zou geweest zijn in het dossier.

Maar een andere factor in het dossier was immer de last die Uplace zou betekenen voor het lokale weefsel. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) maakte vrijdagavond nog in Terzake niet gediend te zijn met het project. ‘Wie is er nog voorstander van Uplace?’ Zaterdag voegt hij daar scherp aan toe: ‘Na deze beslissing acht ik het zelfs mogelijk dat de Vlaamse regering een parkeertoren annex tankstation zou toelaten op de Grote Markt van Brussel.’ Het Vilvoordse stadsbestuur wacht een grondige analyse van de overeenkomst af vooraleer te beslissen een nieuwe rechtszaak aan te spannen.

‘Voor het downsizen van het retail- en kantoorprogramma in de regio en gelijktijdig het behoud van het volledige Uplace-project, onderstreept de Vlaamse regering haar partijdigheid ten aanzien van Uplace. Het gebrek aan neutraliteit was precies een van de gronden waarop het Uplace-project tot op heden in de problemen is geraakt. Het wordt meer en meer duidelijk dat we stilaan in de echt perverse politiek zijn beland. De inkt van het akkoord is nog niet droog of bepaalde leden uit de meerderheid suggereren al dat een eventuele nieuwe vernietiging van de beslissing minder problematisch is aangezien Uplace in de toekomst niet langer schade-eisen kan stellen”, besluit de burgemeester van Vilvoorde.

En ook bij zelfstandigenkoepel Unizo kan het project op weinig bijval rekenen. Na de bekendmaking van de beslissing noemde Karel Van Eetvelt, voorzitter van Unizo, het ‘een droevig dieptepunt voor de kleinhandel in Vlaanderen’.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zit op dezelfde lijn. ‘Beleid voeren betekent keuzes maken en niet van twee walletjes eten’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Het is kiezen tussen megalomane projecten die de lokale handel volledig kannibaliseren en bovendien ook nefast zijn voor de mobiliteit en het milieu en projecten die echt werk maken van het versterken van de lokale detailhandel.’

Bron: tijd.be

 

 

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress