De schoonmaak van het Europese vastgoed is begonnen

Een-blik-op-Londen-op-de-Mipim-vastgoedbeurs

“Op de Europese vastgoedmarkt zijn stilaan zaakjes te doen”, zei Anthony Myers, hoofd vastgoedaankopen Europa van The Blackstone Group, tijdens een seminarie van de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes.

“De Europese banken hebben stilaan door dat klanten met te hoog gewaardeerd vastgoed in hun boeken, dat beter kunnen verkopen,” luidt het.

“In de Verenigde Staten is de grote schoonmaak van het overgewaardeerde vastgoed al achter de rug”, vervolgde Anthony Myers. “We hebben er mooie transacties gedaan. Nu is Europa aan de beurt. In het Verenigd Koninkrijk zijn de banken er sinds 2012 met de grove borstel doorgegaan. Vastgoed dat hoog gewaardeerd bij hun klanten in de boeken stond, moest de deur uit. In continentaal Europa hebben de banken stilaan door dat er geen weg terug is. Ze zijn begonnen met de grote schoonmaak. We hebben onze focus dus verlegd naar het hart van Europa.”

The Blackstone Group is met een investeringsportfolio van 79 miljard dollar wereldwijd marktleider als private-equity-investeerder in vastgoed. Het is gespecialiseerd in opportunistische transacties, en het bleef tot nu dus weg van mature markten. “Maar onze investeerders vragen dat we die ook bekijken”, klinkt het.

Myers denkt vooral logistieke deals te kunnen afsluiten. Vlaanderen laat hij wel links liggen. “Polen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bekijken we”, klinkt het op onze vraag na de uiteenzetting. “De markt van Belgisch logistiek vastgoed is te klein voor onze schaalgrootte.”

Andere spelers kunnen wel in ons land actief worden. “De drie grootste spelers tekenen voor een derde van de waarde van vastgoedtransacties”, rekent Jonathan Harris, hoofd Europees vastgoed van Macquarie Capital, dat de financiering van vastgoedoperaties ondersteunt. “Er is dus plaats voor kleinere spelers. Ik stel vast dat de appetijt voor risico toeneemt. Twee derde van de vastgoedtransacties gebeurt in Europa. Daar ligt de focus van grote en kleine spelers. Vooral nichevastgoed ligt goed in de markt.” Zelf gelooft hij in woningprojecten waarin diverse soorten gezinnen investeren.

Simon Blaxland, executive director Europa van de vastgoedbeheerder AEW, goed voor een portefeuille van 61 miljard dollar, gelooft vooral in de (her)ontwikkeling van kantoren in markten die nog niet heropleven. “Spanje biedt ook kansen”, klinkt het. “We blijven zeer bewust weg uit middelgrote winkelprojecten. Die niche zal klappen krijgen.”

Bron: trends.knack.be

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress