The Chambon wint een eerste prijs van de Gouden Regels van Stedenbouw 2017

The Chambon wint een eerste prijs van de Gouden Regels van Stedenbouw 2017

De getransformeerde ASLK hoofdzetel

The Chambon ontvangt een eerste prijs van de ‘Gouden Regels voor Stedenbouw’, onderscheidingen die  jaarlijks worden uitgereikt door de Brusselse Federatie van Stedenbouw. De transformatie en renovatie van de vroegere ASLK hoofdzetel in het historische hart van Brussel creëerde een levendig complex met gemengde functies op 250m van het centraal station, vlakbij het Brouckèreplein.

Eerder dit jaar won het architectenbureau met de site ook al de Mipim Awards in de categorie ‘best refurbished building’. Het project was een samenwerking met A2RC Architecten, in opdracht van ontwikkelaar Immobel.

Miniatuurdistrict met vele gezichten

De site kreeg de naam ‘Chambon’, naar de architecten die in de eerste helft van de 20ste eeuw werkten aan de uitbreiding van het gebouw. De renovatie blaast het gebouwencomplex niet alleen nieuw leven in, maar geeft het ook deels een nieuwe bestemming. Op een oppervlakte van 50.000m2 bevindt zich een mix van wooneenheden, kantoren, winkelruimtes, ontspanning en parking die volledig beantwoordt aan de noden van een 21ste-eeuwse grootstad. Het boetiekhotel met 5 sterren vervolledigt het plaatje.

Het multifunctionele complex is omgebouwd tot een levendig miniatuurdistrict. De woningen variëren van luxe-appartementen tot studentenkoten, de kantoren gaan van traditionele werkruimtes tot loftachtige structuren. Om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken, bestaat een vierde van de oppervlakte uit binnentuinen, een verfrissende groene long in een op en top stedelijke omgeving.

The Chambon wint een eerste prijs van de Gouden Regels van Stedenbouw 2017

Wonen ontmoet werken, oud ontmoet nieuw

De ASLK nam zijn intrek in de nieuwe hoofdzetel in 1893. De hoofdgebouwen werden niet officieel geklasseerd, maar staan wel op de inventaris van waardevol erfgoed. Het nieuwe complex is een inspirerende combinatie van gerestaureerde historische gebouwen in art déco en eclectische stijl, gerenoveerde panden en nieuwe architectuur. De gebouwen uit de jaren 1970 en 1980 zijn met de grond gelijkgemaakt om plaats te ruimen voor de centrale tuin van 3.000 m2.

De Chambon is de grootste renovatie en herbestemming van Brusselse kantoorruimtes in 40 jaar, en meteen ook het grootste ‘mixed use’-project – een combinatie van wonen en werken – van de laatste decennia. Het project is een ambitieuze samenvoeging van stijlvol wonen en werken met ontspanning en horeca, en dat voor uiteenlopende doelgroepen, in het hart van de hoofdstad. De Chambon functioneert op die manier als een zinderende katalysator voor het hele gebied.

Bron: Jaspers-Eyers

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress