Cadiz hertekent de skyline op het Eilandje in Antwerpen

120531-4

In mei 2012 stelden projectontwikkelaars Cores Development en Builprom hun prestigieuze project ‘Cadiz’ voor: een ingenieus woonconcept op het Eilandje van maar liefst 40.000 m², kantoren, horeca, een Delhaize foodstore, een woonzorgcentrum en 184 appartementen. Vandaag leggen CORES Development en Builprom, samen met schepen Van de Velde, de symbolische eerste steen van dit woon-, werk- en winkelcomplex Cadiz. Hierbij wordt het strategisch belang van dit woonproject voor de stad Antwerpen benadrukt. “Met het realiseren van het Cadiz-project valt het eilandje in haar definitieve plooi. Het gemengde project inclusief een leuk buurtplein en retailvoorzieningen, zal een belangrijke schakel vormen in het creëren van de levendige woonbuurt die het Eilandje binnenkort zal zijn”, aldus de Antwerpse schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde.

De bouwwerkzaamheden van Cadiz lopen ten einde in 2015
Op de site van het voormalige douanegebouw in de Cadixwijk in Antwerpen ontwikkelen Builprom en stadskernontwikkelaar CORES Development vier architecturale torens van acht verdiepingen hoog. Ze worden met elkaar verbonden door een sokkel van drie bouwlagen waarin ruimte is voor een woonzorgcentrum, kantoren, horeca, sport- en ontspanningsruimten en winkels. Tussen de vier torens met betaalbare appartementen wordt een groen binnenplein aangelegd dat enkel toegankelijk is voor de bewoners. Ondergronds komt er een ruime parking. Het project, waarvan de naam verwijst naar de Spaanse havenstad Cádiz, is van de hand van Polo Architects en META Architectuurbureau. De woonunits in de vier woontorens zijn op enkele penthouses na allemaal verkocht.

De bouwwerkzaamheden aan Cadiz zijn in augustus 2013 gestart. Met ongeveer 130 arbeiders die vijf dagen op zeven met man en macht werken, verloopt de bouw vlot. Koen Peeters, projectleider bij de tijdelijke handelsvennootschap BESIX-VANHOUT: “Momenteel is de kelderverdieping volledig afgewerkt. Bij toren A en C zijn we bezig met de wanden op de eerste verdieping. Bij toren B plaatsen we momenteel de wanden en de kolommen van de gelijkvloerse verdieping. De werken aan toren D ten slotte staan het verst, want daar zijn we net begonnen aan de vloerplaat van de tweede verdieping”. De gevelbalken van de sokkel van de eerste verdieping zijn volledig geplaatst. Aan de binnenzijde van de sokkel worden terrassen voorzien van 80 cm die met architectonische beton worden geconstrueerd. In de volgende fases wordt verdieping per verdieping afgewerkt. Het allerlaatste op de planning is de inrichting van de binnentuin en de omgevingsaanleg. Eind dit jaar zullen alle appartementen in ruwbouw klaar zijn. De eerste bewoners van Cadiz zullen als alles vlot blijft verlopen eind 2015 hun intrek nemen in hun nieuwe woonst.

Milieuvriendelijk met minimale impact op de omgeving
Het concept van het woonproject Cadiz is zeer milieuvriendelijk. Er zijn er in het gebouw voorzieningen getroffen om het hemelwater zo goed mogelijk op te vangen en is er een minimum aan afvoer naar de riolering. Er zijn groendaken en buffertanks voorzien. Zo kan niet alleen de waterafvoer geregeld worden, maar kan ook het gebufferde water hergebruikt worden in het complex. De impact op de omgeving zal dus minimaal zijn. Bovendien zal het woonproject Cadiz de groenste zone van het Eilandje worden.

Interessante architectuur
Het betreffen betaalbare en duurzame appartementen met een interessante architectuur.

De wooneenheden hebben een ruime living en grote terrassen. Omdat de draagstructuur van het gebouw op de gevel rust, kunnen meerdere wooneenheden worden samengevoegd en is de gewenste woonoppervlakte flexibel moduleerbaar.

Door de ingenieuze inplanting van de gebouwen hebben de appartementen van Cadiz bovendien ook allemaal een indrukwekkend zicht op de Schelde, het zes kilometer lange Kattendijkdok, het Kempisch dok, het historisch stadscentrum of de rustige binnentuin.

Een geïntegreerd woonzorgcentrum
Buiten de woonunits en de commerciële panden komt er in Cadiz ook een woonzorgcentrum van GZA (Gasthuis-Zusters Antwerpen) met 116 kamers. Dr. Etienne Wauters, afgevaardigd bestuurder van het GZA, vertelt: “Het woonzorgcentrum in Cadiz wordt op twee verdiepingen in de woonsokkel geïntegreerd als een afgesloten gedeelte. Op de benedenverdieping komt een centrale ingang en ook een cafetaria; we kozen voor een ruimtelijk georganiseerde structuur waarin leefgroepen van 16 à 17 bewoners zoveel mogelijk samengebracht worden. Dat doen we ook al in andere woonzorgcentra van onze groep maar het innoverende aan dit project – wat zeker de trend voor de toekomst zal worden – is het feit dat we mensen die zorgbehoevend zijn lokaal integreren! Voorbij zijn de tijden dat we de woonzorgcentra ergens ver van alles en van iedereen wegstaken. Nu ligt het accent op wonen in een genormaliseerde woonomgeving. Cadiz is daarom een uitgelezen plek: in een buurt met winkels en andere faciliteiten aan een groot, groen plein bij het water waar het aangenaam wandelen is. Kortom, een meerwaarde voor zowel de inwoners als hun bezoek!”

Ook kantoren, horeca en een Delhaize foodstore
Naast appartementen en een woonzorgcentrum heeft Cadiz ook ruimte voor kantoren op de eerste en tweede verdieping van het bouwproject. Het gaat om achttien units van 149 tot 439 m² met zicht op het Kattendijkdok of de groene binnentuin. De verschillende units zijn flexibel samen te voegen tot ruimere werkplekken en kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De kantoren worden casco afgeleverd en kunnen naar keuze door de bouwheer BESIX worden afgewerkt of door de koper zelf. En ook een supermarkt zal deel uitmaken van het project, namelijk een Delhaizefoodstore die ter hoogte van woontoren A komt met de ingang aan de kant van het Kattendijkdok, Ten slotte zullen ook de horecaruimten onder woontoren C en de retailruimten onder woontorens A en B er mee voor zorgen dat de Cadixwijk getransformeerd wordt tot een levendige en leefbare stadsbuurt aan het water.

Bron: bouwenwonen.net

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress