Bouw grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen

In Schotland is de bouw van het grootste drijvende windmolenpark ter wereld begonnen. Het kan windenergie op zee een flinke boost geven.

Drijvende windturbines zijn niet gebouwd op de zeebodem maar alleen met dikke kabels aan de bodem verankerd.

Het Noorse oliebedrijf Statoil kreeg twee jaar geleden groen licht van de Schotse overheid om er vijf te plaatsen bij Peterhead, aan de noordoostkust van Schotland.

De eerste turbine staat er nu. De vier andere bevinden zich nog in Noorwegen maar worden de komende dagen ook naar Schotland gebracht.

Ook in zeer diepe zee
De vijf turbines van het Hywind-park zijn 175 meter hoog, wegen 11.500 ton, hebben speciale wieken en genereren straks elk 6 megawatt, goed om twintigduizend gezinnen van stroom te voorzien.

Drijvende turbines kunnen gebruikt worden in gebieden waar de zee veel dieper is. De Hywind-windmolens staan in water dat 100 meter diep is. Een conventionele windmolen gaat maar tot de helft van die diepte.

Statoil zegt dat het turbines kan plaatsen waar de zee een kilometer diep is. Het hoopt daarmee een oplossing te hebben voor Japan en de Amerikaanse westkust, waar het water te diep is voor conventionele windmolens.

Kosten drastisch omlaag
Drijvende turbines kunnen de kosten van windenergie op zee drastisch omlaaghalen. Ze kunnen niet alleen in een haven geassembleerd worden, maar blijven ook daarna mobiel en kunnen bijvoorbeeld voor reparaties terug naar een haven gesleept worden, of zelfs naar een ander windmolenpark.

Uit een studie die het Energy Technologies Institute (ETI) in 2015 publiceerde, blijkt dat drijvende windmolens al over tien jaar een geloofwaardige, veilige en kostenbesparende vorm van hernieuwbare energie kunnen zijn voor Groot-Brittannië.

Bron: Knack

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress