Befimmo maakt bouwwerf van Brusselse Noordwijk

De vastgoedgroep investeert 300 miljoen euro in de herontwikkeling van de WTC-torens in de Brusselse Noordwijk en zet ook volop in op nieuwe coworking-projecten.

Het beursgenoteerde Befimmo schakelt dus een serieuze versnelling hoger in de herontwikkeling van zijn kantoorgebouwen in de Brusselse Noordwijk. Befimmo was daar al eigenaar van drie van de vier World Trade Center-torens nabij het Noordstation. Nu blijkt dat de groep de voorbije maanden ook de verschillende eigenaars van de WTC 1-toren heeft uitgekocht om zijn plannen waar te maken.

Concreet wil Befimmo de WTC 1- en WTC 2-toren omturnen van logge kantoorgebouwen in ‘multifunctionele ruimtes’ met een mix van kantoren, woningen en winkels.
Dat betekent dat minstens een deel van het torencomplex zal worden afgebroken en vervangen door nieuwe constructies. Hoe alles er concreet zal uitzien is nog niet bekend. Befimmo zal voor het nieuwe project samenwerken met het architectenbureau Jaspers & Eyers, maar dat zal moeten samenwerken met een voorlopig nog onbekende tweede partner. Het nieuwe complex, waarvoor Befimmo 300 miljoen euro opzijzet, moet eind 2023 worden opgeleverd.

Met het project heeft Befimmo eindelijk een antwoord klaar op de vraag wat de vastgoedgroep na 2018 met de WTC 2-toren ging doen. Dat complex wordt nu gehuurd door de Regie der Gebouwen, maar dat huurcontract loopt einde 2018 af. Befimmo gaf eerder al te kennen dat het op zoek was naar een nieuwe oplossing voor het complex.

Dat betekent dus dat de Brusselse Noordwijk de komende jaren een grote Befimmo-bouwwerf zullen worden. De specialist in kantoorvastgoed gaat immers ook het Noordgebouw herontwikkelen, het voormalige hoofdgebouw van de Vlaamse ambtenaren op de hoek van de Albert II-laan en de Kleine Ring. Begin volgend jaar begint Befimmo met de bouwwerken voor dat Quatuor-project, waarvan de kosten geraamd zijn op 150 miljoen euro.

Om Quatuor te kunnen realiseren voerde Befimmo vorig jaar een kapitaalverhoging van 127 miljoen euro uit. Maar een nieuwe kapitaalverhoging is nu niet aan de orde, zegt topman Benoît De Blieck. ‘Onder meer dankzij de operatie van vorig jaar zijn we nu in staat om alle projecten te kunnen financieren,’ maakt De Blieck zich sterk.

Geen impact op het dividend

Het Noordgebouw en WTC2 waren samen goed voor ongeveer 10 procent van Befimmo’s huurinkomsten. Nu beide huurcontracten wegvallen, zal dat ook wegen op de cashflow, geeft De Blieck toe. ‘Toch zal dat geen impact hebben op ons dividend, want we hebben daar enorme reserves voor aangelegd’, zegt hij. ‘Bovendien zijn we die terreinen volop aan het ontwikkelen, en zullen ze later weer bijdragen aan de winstgevendheid.’

Dat Befimmo met zijn nieuwe project niet enkel voor kantoorgebouwen kiest, is niet toevallig. ‘De manier waarop we werken begint helemaal te veranderen. De tijd dat je van acht tot vier je broek zat te slijten op kantoor is voorbij,’ zegt De Blieck. ‘Kantoren moeten meer flexibel zijn en meer kunnen bieden dan enkel wat bureaus. Befimmo moet zich daar ook aan aanpassen.’

Coworking

Om beter  te kunnen inspelen op dat ‘nieuwe werken’ heeft Befimmo ook een joint venture gesloten met de Brusselse coworking-specialist Silver Square. Samen met dat bedrijf zullen de gelijkvloersverdiepingen van de Befimmo-gebouwen omgebouwd worden tot coworking-ruimtes. In het eerste kwartaal van volgend jaar lanceert de joint venture zijn eerste pilootproject in de Brusselse Triomflaan.

Bron: https://www.tijd.be/

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress