Antwerps Havenhuis genomineerd voor World Architecture Festival 2017 in Berlijn

Ruim een jaar geleden hergroepeerde het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen haar diensten in een nieuw Havenhuis dat al tijdens de bouwwerken ‘iconisch’ werd genoemd. Het is dan ook geen toeval dat het ontwerp van Zaha Hadid Architects (ZHA) uit Londen in de categorie ‘Offices – Completed Buildings’ werd genomineerd voor het World Architecture Festival 2017 dat van 15 tot 17 november plaatsvindt in Berlijn. Voor de speciale technieken deed ZHA een beroep op INGENIUM. Uitdagingen waren enerzijds de technieken integreren in de grillige architectuur van het Havenhuis en anderzijds de lat op het vlak van duurzaamheid bijzonder hoog leggen.

Het is evident dat de technieken in dergelijke spectaculaire architectuur discreet en stijlvol moeten worden ingepast. Zo is de modulering van de klimaatplafonds op maat gemaakt om de continu veranderende vormen van de nieuwbouw te kunnen volgen. Verlichting, sprinklerinstallaties, aanwezigheidsdetectie en branddetectie werden geïntegreerd in gedetailleerd uitgewerkte ‘lichtlijnen’ om de rest van de plafonds te kunnen vrijwaren van technieken. De circulatiezones – zowel bovengronds als in de ondergrondse parking – worden mee geaccentueerd door een doorlopende lichtlijn. De ruimteverlichting binnenin het gebouw ondersteunt ’s avonds bovendien ook het gevelbeeld.

Op duurzaamheidsvlak haalt het Havenhuis een BREEAM-score van 55 – ‘very good’ – terwijl een gebouw dat voldoet aan de huidige normen 0 scoort. BREEAM baseert zijn score op duurzame ingrepen in 9 categorieën. Boorgat Energie Opslag (BEO-veld) en warmtepompen met in basis lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling reduceren het primair energieverbruik voor koeling en verwarming van het Havenhuis met 55 procent. Op jaarbasis wordt zo 270.000 kg  COminder uitgestoten. Daarnaast werd grote aandacht besteed aan duurzaam materiaalgebruik, spaarzaam waterverbruik (met doorgedreven waterrecuperatie en waterloze urinoirs), afvalbeheersing, comfort en onderhoudsvriendelijkheid.

Met dit ontwerp won INGENIUM in 2011 de publieksprijs van de 2020 Challenge, een wedstrijd die innovatieve ontwikkelingen van Belgische studie- en adviesbureaus in de kijker plaatst.

Bron: Ingenium

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2017 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress