ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent

ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent

Dit nieuw kantoorgebouw langs de Kortrijksesteenweg in het groene Sint-Denijs-Westrem omvat een notariaat met erboven een studio. Het gebouw is een massief bakstenen volume gekenmerkt door volumetrische insnijdingen en strategisch geplaatste glaspartijen. De glazen “lantaarn” bovenaan de traphal vormt een minimalistisch lichtbaken langsheen de drukke steenweg. De voorgevel opent zich via de gelijkvloerse foyer naar de straatkant, en onthaalt de bezoekers langs een voorplein. Zo ontstaat een grote visibiliteit en transparantie. Aan de achtergevel kunnen beide aktezalen en de kantoren genieten van een prachtig uitzicht op de landschapstuin met oude bomen.

De vraag van de bouwheer om te voorzien in twee wachtzones bij de aktezalen resulteerde in een open plan, waarbij de centrale patio als structurerend middel werd ingezet om privacy te creëren zonder dat de transparantie van het open plan verloren zou gaan. Het interieurconcept van het notariaat diende een minimalistische eenvoud en rust uit te stralen, wat gerealiseerd werd door als hoofdkleur wit te gebruiken. De witte gietvloer in combinatie met accenten in essenhout, de verdiepingshoge deuren en het elegante meubilair, creëren een gesofisticeerde sfeer.

De verzonken parking onder het gebouw opent zich ter hoogte van de achtergevel naar de tuin toe, waardoor de parking baadt in het daglicht en de relatie met de landschapstuin voelbaar is. De witte foyer op het gelijkvloers wordt duidelijk aangekondigd in deze open parking, die de bezoekers via deze toegang verwelkomt.

Het landschappelijke karakter van de tuin bleef bewaard door het behoud van de waardevolle oude bomen, en werd verder versterkt door de aanleg van haagmassieven in beuk die de personeelsparking integreert, het aanplanten van vele rododendrons en de aanleg van een bospad. Het voorplein creëert een architecturale wandeling tot de foyer, in verschillende niveaus, voorzien van meerstammige lage bomen.

De directe confrontatie tussen de landschapstuin en het kantoorgebouw, zorgt voor de aangename sensatie van het wegvallen van de binnen-buiten-grens.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan duurzaamheid op vlak van water- en materiaalgebruik, energieverbruik, en duurzame technieken op basis van hernieuwbare energie. Alle isolatiematerialen zijn duurzaam door het exclusief gebruik van resol-glaswol en cellulose. Het regenwater wordt 50% gebufferd door groendaken en 50% gerecupereerd voor toiletten en tuinonderhoud. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en voorzien van schrijnwerk in aluminium met driedubbele zonwerende beglazing. Een elektronisch gestuurde buitenzonnewering met kantelbare aluminium lamellen houdt de overbodige zonnewarmte tegen. Het gebouw wordt verwarmd of gekoeld d.m.v. een performante lucht-water warmtepomp met luchtunits en regeling per ruimte. De ventilatie is volledig mechanisch met warmtewisselaar (systeem D), en voor de verlichting werd enkel warme LED toegelaten.

Bron: ABSCIS Architecten

About

scooop.be is a real estate community with news for real estate developers, brokers, agents, and everyone with an interest in real estate.

We want to offer a quick access to all relevant news related to the real estate industry.

Our newsletter offers an overview of the most important news topics. We cover the worldwide market, however we focus more on the Benelux market.

Do not hesitate to send us your press releases, our editors will then decide if they contain enough news value and if so will publish them.

read more

Scooop © 2018 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress